lördag 21 november 2009

Det Bådar Gott

Våran whiskytunna, elegant på sherryfat har haft en imponerande utveckling under dom 2,5 år det har legat på lager i Bodåsgruvan, kom vi överens om idag när vi var ner och provsmakade den. Den smakade fantastiskt bra redan, och då är det inte whisky på riktigt än. Den hade fått fin färg också, och smakade lite smörkola, det var väl typ det vi kunde känna igen i smak... Om ett halvår får vi buteljera, men då tar vi bara 12 flaskor och lagrar resten lite längre, hur länge får tiden avgöra. Vi smakade en femåring som legat på sherryfat, och det smakade ju bra den också, den var lite mörkare i färgen och smakade lite annorlunda. Det andra fatet med extra rök på bourbonfat var helt okey den också, men då tyckte vi ju redan att råspriten smakade bra. Den hade inte tagit så mycket färg än, men det kommer väl, den är ju bara ett år gammal.

Efter provsmakningen åkte vi ner i gruvan och fick den sedvanliga informationen om historien om malmbrytningen, Sandviks provborrningar och svampodlingen där nere, sedan fick vi gå in i ett av rummen dom lagrar whiskyn, och vi hade sådan tur att båda våra fat låg där inne. Det är en härlig doft där inne i bergrummet där dom lagrar whiskyn. Det dunstar ju lite från varje tunna, och det som försvinner kallar dom för änglarnas andel, jag vet inte hur många änglar det finns där 54 meter under jorden, men det var åtminstone fyra där nere idag... Om ett halvår gör vi om proceduren med det ena fatet, och bestämmer då om vi skall buteljera. Då har det ju blivit whisky och som det smakade idag är det väl inget att fundera på, det blir 12 flaskor och resten om ett år eller två.

Inga kommentarer: